David Lachapelle, Groninger Museum

A SUNDAY AFTERNOON AT THE GRONINGER MUSEUM

Expositie David LaChapelle

Op een druilerige zondagmiddag, eind april, ben ik naar de expositie van David LaChapelle in het Groninger Museum geweest. ‘GOOD NEWS FOR MODERN MAN’ is de eerste grote expositie van zijn werk in een Nederlands museum en dan ook nog eens in mijn geboortestad Groningen!

Naast de klassiekers van LaChapelle wordt zijn meest recente werk getoond in deze expositie. Misschien gaat er niet meteen een belletje rinkelen bij het horen van LaChapelle’s naam? Ik ben er zeker van dat velen de iconische foto van rapster Lil’ Kim met het Louis Vuitton monogram kennen.

Lil' Kim: Luxury Item; New York, 1999

Lil’ Kim: Luxury Item; New York, 1999

 

BUITENBEENTJE?>

LaChapelle heeft vele beroemdheden voor z’n lens gehad: van David Bowie, Liza Minelli, the Kardashians, Britney Spears, Miley Cirus tot Lil’ Kim. Een aantal daarvan maakt onderdeel uit van deze expositie maar LaChapelle heeft zoveel meer te bieden. In nauw overleg met LaChapelle heeft het museum voor een thematische aanpak gekozen. Gaandeweg wordt je als bezoeker opgenomen in LaChapelle’s  zoektocht naar een nieuwe wereld. Deze ‘reis’ is kritisch, confronterend, maar laat ook een zekere kwetsbaarheid en ontroering zien.

LaChapelle’s werk vind ik bijzonder origineel, met een persoonlijke signatuur. Toch is hij tijdens zijn carriere altijd een beetje het buitenbeentje van de gevestigde kunst gebleven. Dit maakt dat zijn expositie juist zo goed in de traditie van het Groninger Museum past.

 

Seismic Shift; Los Angeles, Groninger Museum

Seismic Shift; Los Angeles, 2012 (183 x 452 cm)

 

*dit is slechts een detailfoto

Het Groninger Museum heeft het werk ‘Seismic Shift’ van David LaChapelle in 2018 aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt in Den Haag.

Een bezoek aan het Groninger Museum is sowieso de moeite waard, maar de expositie van de eigenzinnige kunstenaar David LaChapelle vind ik een echte ‘must see’. ‘GOOD NEWS FOR MODERN MAN’ is nog te bezichtigen tot en met 28 oktober 2018.

 

Groninger museum, museumnacht 2018

Deze expositie heeft mij, hoe kan het ook anders, niet onberoerd gelaten. Mijn fascinatie voor LaChapelle bleef niet onopgemerkt: voor mijn verjaardag ontving ik het boek van Tasschen ‘LOST + FOUND PART 1′. Een fantastisch naslagwerk van het omvangrijke werk van de kunstenaar. Zo kan ik op mijn gemak de foto’s bekijken om elke keer weer nieuwe, vaak verrassende details te ontdekken.

Groninger Museumnacht

Tenslotte wil ik je nog een laatste tip aan de hand doen. Op zaterdag 8 september as. vindt de tweede editie van de ‘Groninger Museumnacht’ plaats. Het GRID Grafisch Museum, het Groninger Museum, het Nederlands Stripmuseum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het Universiteitsmuseum openen hun deuren tot na middernacht (19.00-01.00 uur).

Bezoekers kunnen niet alleen de exposities bekijken maar worden ook getrakteerd op muziek en workshops. En dat voor maar €5,00! Een polsbandje geeft je toegang tot alle musea. Ik ga er zeker naar toe! En jij?

Let me know!

LOVE,

ESTHER

 

 

Volg:
Share: